2011. október 2., vasárnap

Biciklizés a Petrusse és az Alzette mentén


Mivel vasàrnap még mindig jó idö volt, értsd hétàgra sütött a nap és felhö egy szàl sem volt az égen. A régóta luxemburgban élők szerint ez ritkasàg és nyàron sem volt ilyen jó idő. :))) Így elhatàroztuk, hogy elmegyünk biciklizni. Ehhez persze az kellett, hogy a tàrolóból felcipeljük a bicikliket. Ami nem is volt olyan egyszerű, mivel az én biciklim kb. kétszer olyan nehéz volt, mint a Nàndié, köszönhetöen a kontrànak meg a vàznak. És hàt a lépcső nagyon szűk volt és kanyarodott... De Nàndi megoldotta. :)))

Mielőtt elindultunk volna az én biciklim furcsa hangokat adott ki. Azt gondoltuk, hogy biztos a fék hozzàér a keréktàrcsàhoz. Még jó hogy hoztuk a "szerszàmos dobozunkat". Aki esetleg nem làtta volna még a "szerszàmos dobozunk", annak csak annyit mondanék, hogy csupa jóindulattal sem nevezhető készletnek. A doboz tartalma: 3 csavarhúzó, 1 kalapàcs, 1 imbusz-kulcs készlet, 1 vízszintező meg a bútorösszeszerelésekből megmaradt alkatrészek. De a lényeg, hogy eddig mindent meg tudtunk oldani belőle. :))) A féket is megszereltük volna, ha az lett volna a bicikli baja. :))) De miutàn szét- és összeszereltük, jöttünk rà, hogy csupàn a sàrvédő ér hozzà a kerékhez, amit szerszàm nélkül egy laza mozdulattal Nàndi meg is oldott. Szóval, mondom én, hogy mindent megoldunk a mi kis "szerszàmos dobozunkkal". :))) Azért az imbuszkulcs-készletet bennhagytuk a kosaramba, hàtha kell még. Ami "szuper" ötlet volt, ugyanis amikor a bicikli út macskaköves volt, akkor màr 500 méterről hallani lehetett hogy jövök, annyira hangosan zörgött.

A fővàrosban amúgy rengeteg bicikliút van, és ezekböl 4 körutat jelöltek ki, ami ilyen vàrosnéző és/vagy hétvégi kerékpàrozàshoz ideàlis. Mi azt vàlasztottuk, ami a patakparton megy végig az óvàroson àt. Ugyanis az óvàros két patak torkolatànàl fekszik. Az egyik patak az Alzette, a màsik a Petrusse. Ez utóbbi inkàbb egy kb. 20 cm széles csatornànak néz ki, mint pataknak, legalàbbis most. :))) Lehet tavasszal olvadàskor nagyobb. Na majd megnézzük.

Alzette
Petrusse















Nem mentünk egy teljes kört, mert az több mint 20 km lett volna. Majd màskor, ha màr nem vagyunk betegek. :))) Csak a feléig mentünk el, de ez is 6 km volt oda és 6 km vissza. Íme az útvonal térképe.

Grund - az óváros
Grund - az óváros














Aki majd jön hozzànk làtogatóba, azt biztosan elvisszük a Petrusse patak partjához, hogy annak mentén menjünk be az óvàrosba.

Az óvàros gyönyörü. Az óvàros a folyó egyik partjàn van a völgyben, míg a mostani vàrosközpont meg a vàrosnegyedek nagyrésze a folyó túloldalàn a "hegyen", ami itt inkàbb szikla, mint hegy. Szóval igy belegondolva kicsit olyan mint Pest és Buda kicsiben. A kevésbé fitteknek van egy lift is az óvàros és a sziklàn lévő vàrosközpont között. Ingyenes ugyan, de nem olyan làtvànyos mint a fogaskerekű. :)))
Pont Adolfe - Adolf híd
Viaduct

3 megjegyzés:

  1. A szerszámos ládátokban még mindig labda pumpa van a kerékpárhoz???

    VálaszTörlés
  2. Hajni voltam mellesleg

    VálaszTörlés
  3. Már van rendes pumpánk is, a labdapumpát most kivételesen otthon hagytuk.

    VálaszTörlés