2012. január 31., kedd

Mit csináltunk egész januárban? - Vásároltunk, főztünk, ettünk

Hogy mi történt velünk januárban? Leginkább semmi. Alig tettük ki a lábunkat a lakásból a hétvégéken. Egyrészt azért, mert vagy esett az eső vagy fújt a szél vagy esett a hó vagy minusz 19 fok volt. Egyik sem olyan kecsegtető időjárás.

Leginkább Németországba mentünk vásárolni, ugyanis mint kiderült fele annyiért be lehet vásárolni a határ túloldalán, mint Luxembourgban.


Igen, mi is eléggé meglepődtünk.

Amit viszont biztos nem lehet megvenni Németországban az a friss hal. Az Auchan óriási választékához képest semmi sincs az ottani Aldiban vagy Edekában. A fenti képen az Auchan hal osztálya. Sorszámot kell húzni, mint egy bankban és annak megfelelően szolgálnak ki. Volt olyan, hogy a rákok még ott mozogtam a 10 óriás ládában, amit akkor pakoltak le. És valószínűsítem, hogy nem hiába rendeltek annyit. Mindet el is vitték. Vagy a bal oldali giga mennyiségű szárított hal.

Mi is itt szoktuk beszerezni a hal adagunkat. Heti legalább egyszer halat / rákot eszünk, ha nem többször.


A hús osztály nem marad alul a hal osztállyal szemben. A főbb húsoknak külön hűtőpultjuk van. Meglepő, de a csirkehús például drágább, mint a lazac. Egy két főre való csirkemáj adag pedig alig több, mint 1 EUR. :)))) A klasszikusan elvárható húsokon kívül olyan húsok is vannak (persze nagyon drágán), amiket otthon ki sem raknak, mert mezei magyar azt nem venné még. Ilyen például a bárányborda vagy az argentin marha steak.

 

A vadhúsok kínálata meg kifejezetten meglepő: vaddisznó, őz, fácán, gyöngytyúk, nyúl.

A sajtosztályon olyan átható büdös van, hogy azt általában nagy ívben elkerüljük. (Attól elnézést, aki szereti ezeket a francia sajtokat.) Mi a jól bevált holland gouda sajtot preferáljuk.

Csináltunk már párszor bolognait, de a sajtreszelőnket még egyszer sem kellett elővenni, mert a reszelt sajt ugyanannyiba kerül, mint a tömbsajt. Már ha egyáltalán van épp tömbsajt valahol elrejtve a szeletelt sajtok között.

Az itt abszolút jellemző, hogy sok olyan étel van, amit kibontasz és már felhasználásra vagy fogyasztásra kész. Rengeteg fél saláta, rákkoktél (már a mártogatós is természetesen a dobozban) stb.

Persze Nándi kedvenc részlege a sörosztály. :))) Belga sörök garmadája van itt. Mondjuk amióta átjárunk Németországba vásárolni azóta a német sörök vannak itthon is.

A karácsonyi meglepetésként, egyik belga kollégámat megkértem, szerezzen 6 olyan belga sört, ami még itt Luxembourgban sem kapható. Kicsit később érkezett meg, mint Karácsony, de a meglepetés így is nagy volt. Íme a felhozatal:

Abszolút rábíztam a választás, mivel én meg a sörök, nem ismerjük jól egymást. Annyira emlékeztem csak hogy Nándinak ízlett a Duval. Szóval mondtam, hogy ehhez mérten válasszon. Persze a 6-os csapatba bekerült az ő kedvence is Queue De Charrue (ejtsd: Kösörű - kicsit szegediesen keserű).

Story: Négyen ülünk az asztalnál két magyar (köztük én), egy ciprusi kolléganőm és a belga kollégám. Amikor is feljönnek a sörök, meg persze az, hogy én nem szeretem a sört. A belga kollégám megkérdezte, hogy miért nem? Én meg azt mondanám, hogy azért mert keserű, de nem jutott eszembe angolul. Odaszóltam a másik magyarnak az asztalnál, hogy hogy van angolul a keserű? Erre a belga kolléga óriási szemekkel rám nézett, majd tökéletes kiejtéssel megkérdezte: Keserű? Mi magyarok persze köpni-nyelni nem tudtunk, hogy honnan ismeri pont ezt a magyar szót. Persze kiderült, hogy ő a Queue De Charrue sörről beszélt, és már azt hitte, hogy az a sör nem ízlik.

Zárszóként itt van néhány kép arról, hogy miket is főzünk / sütünk itt (a teljesség igénye nélkül). Az ételeket kivétel nélkül Nándi készítette.
Fokhagymás pisztráng
Fehérboros fekete kagyló
Wellington bélszín
Pestos királyrák cukorborsóval
Amiket én sütöttem, azok mind a Maczkó-műhelyen vannak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése